Wszystkie odmiany miodu, po upływie pewnego czasu ulegają krystalizacji, jest to naturalny proces przejście ze stanu ciekłego patoki w stan stały, czyli krupca. Najszybciej krystalizuje miód rzepakowy, zaś najwolniej akacjowy. Proces krystalizacji w żaden sposób nie zmienia właściwości miodu i świadczy o dobrej jakości produktu.
Pszczoły i inne zapylacze potrzebują pożytków przez cały rok. Posadź rośliny kwitnące w różnych porach, ograniczaj pestycydy i zapewnij płytkie poidełko.
Jak ograniczać pestycydy: nie opryskuj podczas kwitnienia, wykonuj zabiegi wieczorem i bez wiatru, wybieraj środki o niskiej toksyczności dla pszczół, stawiaj na metody biologiczne i różnorodność roślin. Dodaj płytkie poidełko z kamykami, aby owady mogły bezpiecznie pić.
Źródła: RHS Plants for Pollinators, Xerces – Bring Back the Pollinators, Xerces – Pesticides
				© Copyright Pasieka Żelechowski
				Wszystkie prawa zastrzeżone
				Wykonanie i wdrożenie: Dobre-Strony.pl